Informatie voor huisartsen

Op deze pagina vindt je informatie over het zorgpad van transgender personen, links naar handige tools, waar je om hulp kunt vragen, en meer!

De beste start: Seminar transgenderzorg

De zorg voor transgender personen verkeert in een crisis van lange wachtijden. Hierdoor kloppen transgender personen vaker en voor langere tijd aan bij de huisarts voor hulp. In samenwerking met de Trans in Eigen Hand,  de Rainbow Academy, een huisarts/seksuoloog (SeksHAG), een endocrinoloog en ervaringsdeskundigen ontwikkelde de kwartiermaker een seminar voor huisartsen die meer informatie geeft over de zorg voor transgender personen.

Data:

  1. 16-05-2023 om 19:30
  2. 04-10-2023 om 19:30
  3. 14-12-2023 om 19:30

Accreditatie is geaccepteerd. De seminars zullen online plaatsvinden. Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Samenwerkingspartners

Inhoud

In de ca 1,5 uur durende seminar komen de volgende onderwerpen aan bod:

Waarom transgenderzorg bij de huisarts?
We trappen af met een veelgehoorde vraag: Waarom komt een deel van de transgender zorg bij de huisartsen terecht? Daaropvolgend geven we het doel van de seminars meer duiding.

Transgenderzorg
Zie dit onderdeel als een introductie tot de context van transgenderzorg. Hierin komen genderdiversiteitscijfers, hoe de diagnose stelling werkt, de richtlijnen en kwaliteitsstandaard, en mogelijke zorgpaden aan bod.

De rol van de huisarts
We gaan in op hoe jij de transgender persoon in je praktijk het best kunt begeleiden in het navigeren van het zorglandschap. We bespreken ook welke acties je zelf kunt ondernemen om de patiënt te ondersteunen, zoals de nazorg van hormoonbehandelingen en begeleiding van patiënten die aan zelfmedicatie doen.

Het zorglandschap
We horen vaak dat het zorglandschap complex is, ook voor huisartsen. Daarom leggen we uit hoe het zorglandschap eruit ziet en waar je meer informatie kunt vinden. De zorgnetwerken en decentralisering komen hierbij aan bod.

Gendersensitiviteit in de huisartsenpraktijk
Het is belangrijk dat transgender personen zich welkom voelen in je praktijk, dit vraagt enige sensiviteit en kennis over de bejegening van patiënten en het taalgebruik van de arts. We geven een aantal praktische tips en informatie over veelvoorkomende termen.

In opdracht van Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Tools voor zorgverleners

Overzicht wachttijden genderteams